EnglishDeutschFrançaisRomânăMagyar
Tel.: +36 - 1 - 432 - 3232

A domén üzletágban használt szakkifejezések A-tól Z-ig

modern_szerverekA domének létrejötte óta számos olyan szakkifejezés született, amelyek kifejezetten erre az üzletágra jellemzőek. Ahogyan pedig a domének száma gyarapszik, úgy bővül a terminus technikusok, valamint a szakzsargonok listája is. Természetes, hogy honlap- vagy doméntulajdonosként nem lehetünk tisztában minden kifejezéssel.

A doménekkel kapcsolatos kifejezésekből ezért összeállítottunk egy szószedetet, amely segít megérteni a leggyakrabban előforduló szakszavakat. Mivel számos kifejezésnek nem egységesen használják vagy egyáltalán nincs is magyar jelentése, ezért a lista az angol domén kifejezéseket vette alapul, s mögötte zárójelben tüntettük fel – amennyiben ilyen létezik – a magyar megfelelőjét.

Érdemes tehát bevezetésként vagy emlékeztetőként végigolvasni e szójegyzéket, vagy böngészni a nem annyira ismerős kifejezések között. Ha ugyanis egyszer megértjük az itt felsorolt fogalmakat, akkor az segíteni fog a tartománynevekbe történő sikeres befektetésnél, valamint eredményes adás-vételénél, parkoltatásánál stb. is.

Kellemes és tanulságos böngészést kívánunk!

A

Administrative contact

(Adminisztratív kapcsolat) – A tartománynév szerződésben megnevezett személy, akinek felelőssége a tartománynév kezelése.

Auctions

(Aukciók) – A domén név felvásárlás egyik legnépszerűbb formája. Hasonlóan a hagyományos árverésekhez a tartománynevekre licitálni lehet, és a legtöbbet ajánló kapja meg a domén név használati jogát.

A-record

(Adress record – Címrekord) – Általános külső eszközként alkalmazzák és arra használják, hogy az adott oldalra vonatkozóan megtalálják az internethez csatlakozott számítógép címét. Felépítése úgy néz ki, hogy a domént vagy az aldomént rendeli hozzá a statikus IP címhez vagy a kiszolgáló fiókhoz.

Available

(Elérhető) – Azok szoktak erre a kifejezésre hivatkozni, akik a domén nevekkel üzletelnek. Jelentése, hogy adott domén bejegyzése azonnal lehetséges. Egyaránt vannak közöttük újonnan regisztrált domének, illetve egyszer már bejegyzett tartománynevek is.

Aftermarket

(Másodlagos domén piac) – Ha egyszer egy tartománynevet bejegyeztek és aztán eladásra kínálják, akkor „újrahasználtnak” kell tekinteni, amely a másodlagos domén piacon értékesíthető. Itt jelenleg tartománynevek millióinak adás-vétele zajlik.

B

Backorder

( szolgáltatás) – Néhány domén regisztrátor ajánl ilyen szolgáltatást. Olyan domén nevek esetén használják, amelyek már bejegyzettek, de rövidesen lejárnak vagy tudnak róla, hogy a tartománynevet hamarosan törölni fogják. Amennyiben szeretnénk egy ilyen domént megszerezni, akkor díjfizetés ellenében a szolgáltató folyamatosan figyeli azt, és annak lejártával bejegyzi a domén nevet részünkre. Ha egyetlen doménnel kapcsolatosan többen is igénybe vették a backorder szolgáltatást, akkor néhány platformon árverést tartanak a bejegyzés jogának megszerzéséért.

Brandable

(Márkaképes) – Márkanévként használható domén név. Gyakran ezek a rövid és könnyen kiejthető domén nevek a népszerű legfelső szintű doménekbe (TLD) való befektetés egyik megmaradt lehetőségének tekinthetők.

C

ccTLD

(Országkódos Legfelső Szintű Domén) – A világ valamennyi országa kínál ilyen speciális tartományneveket. Rendszerint két betűből álló rövidítéssel rendelkeznek, mint például a .US, a .MX, vagy a .CA.

Character

(Karakter) – Jellemzően azt a karakterszámot határozza meg, amelyből az adott domén név állhat. A domén kiterjesztésétől függően ezek betű, szám vagy kötőjel egyaránt lehetnek.

Creation Date

(Létrehozás dátuma) – A domén név első bejegyzésének időpontja, amely adatok minden WHOIS-bejegyzésben megtalálhatóak.

Cybersquatter

– Olyan személy, aki rosszhiszeműen használja a domén nevet, azzal a szándékkal, hogy másvalaki védjegye alatt profitot szerezzen.

D

Deletion

(Törlés) – Ahogyan neve is mutatja, a törlés azt jelenti, hogy az adott tartománynév lejárt, várható életciklusát kitöltötte, majd törölték a nyilvántartásból.

Descriptive Name

(Leíró név) – Kulcsszavat tartalmazó domén név. A kulcsszavak pontosan leírnak egy meghatározott személyt, helyet vagy dolgot.

Direct Traffic

(Közvetlen forgalom) – A domén nevet látogató azon felhasználók, akik konkrétan az adott tartománynevet írták be a böngészőjük címsorába. Főleg a generikus domének rendelkeznek nagy közvetlen forgalommal.

DNS

(Tartománynévrendszer) – Elsősorban számítógépek között megosztott, hierarchikus elnevezési rendszer. A DNS leképezi az emberek által olvasható domén neveket a numerikus IP címekre, hogy a felhasználók megtalálhassák a tartományneveket a világhálón. Alapvetően ez a művelet határozza meg a webtárhely szolgáltatást.

Domainer

– Olyan személy, aki ténylegesen és tudatosan fektet bele különböző formákban a domén nevekbe. Számos formája létezik: amíg van, aki csak hobbi szinten adja-veszi a tartományneveket, addig a domén név kereskedésből a multi milliomossá váló személyek is megtalálhatóak közöttük.

Domaining

(Doménnel való üzletelés) – A domén nevek vásárlását, eladását jelenti, valamint minden olyan tevékenységet magában foglal, amellyel az adott tartománynévből pénzt lehet szerezni.

Domain Name

(Domén név vagy Tartománynév) – Egyedülálló karakterlánc, amely azonosítja a tulajdonosát és lehetővé teszi az Internethez való kapcsolódást.

Domain Server

(Domén szerver) – A DNS adatbázis reprezentatív részét jelenti. Minden domén legalább egy elsődleges DNS szerverrel rendelkezik, amely információkat tesz közzé az adott doménről, valamint bármilyen domén névszerveréről.

“Dot”

(„pont”) – Domén elkülönítő karakter, amely a domén különböző szintjeit, valamint kiterjesztését választja el egymástól (pl. www.xhu.hu). A „pont” kifejezést csak a domén nevek szóban történő kiejtésénél használják.

Dropping

(Leejtés) – Amikor egy domén közeledik a lejárati ciklus vége felé vagy a törlése már függőben, akkor a domént „leejtettnek” tekintjük vagy töröltnek az SRS, azaz a Megosztott Regisztráló Rendszerből. Mihelyst a domént törlik, újra lehetséges ilyen tartománynévvel regisztrálni.

E

Expiration Date

(Lejárati dátum) – A domén név előre meghatározott rend szerint lejáratának dátuma. Ilyenkor a regisztrátorok rendszerint lekapcsolják a domén szolgáltatást, és 30 napos kegyelmi időszakot. Ez idő alatt lehetőség van a tartománynév megújítására, mielőtt a domént véglegesen törölnék.

Expired Domains

(Lejárt domének) – Ez a kifejezés arra utal, hogy egy vagy több domén név nemrégiben lejárt és újra lehetséges vele regisztrálni.

EPP Authorization Key

(EPP Jogosultsági Kulcs) – A kiterjeszthető védelmi protokoll egy további biztonsági felületet jelent, amely megóvja attól a tartománynevet, hogy egyik regisztrátorról a másikra lehessen átruházni.

F

FTP

(Állományátviteli Protokoll) – Olyan szabványos protokoll, amely képes az egyik szerverről, vagyis a számítógépről átrakni a fájlokat egy másikra, például a webtárhelyre.

G

gtLD

(Általános legfelső szintű domén) – A legfelső szintű domén nevek egyik kategóriája, amelynek kiterjesztése adott témához kötődik. Jelenleg olyan új, az ICANN által is jóváhagyott domén végződések vannak, mint a .Help, a .CEO,vagy a .Radio. Mivel a kiterjesztések listája fokozatosan bővül, így feltehetően az idén is számos új domén végződésre számíthatunk.

Geo Domains

– Domén nevek, amelyek egy meghatározott földrajzi helyet céloznak meg. Gyakran tartalmazzák a város, az állam vagy az ország nevét. Nagyon keresett tartománynévnek számítanak, hiszen a helyi marketing jól tudja őket felhasználni. (pl. seohungary.hu)

Generic Domains

(Generikus vagy általános domének) – Értékes tulajdonnak számítanak a világhálón, hiszen pontos általános leírást adnak egy termékről, szolgáltatásról vagy iparágról. Íme néhány példa ezekre: Hotels(.com) SEO(.com), Candy(.com)

H

Hack or Domain Hack

(Hack vagy domén hack) – Amikor a regisztráló egyesíti a választott második szintű domént a legfelső szintű doménjével, hogy azok egyetlen szót alkossanak. Ilyen tartománynév lehet például a favor.it, ahol az „it” az olaszországi domén végződét jelenti.

Hijacking

(Domén eltérítés vagy domén lopás) – Amikor a domén név érkezési oldalát a tartománynév eredeti tulajdonosának engedélye nélkül megváltoztatják, így a felhasználók az adott doménre való kattintással nem az eredeti céloldalra fognak érkezni. A domén eltérítésnek sokféle formája ismeretes, kezdve a regisztrátor adatainak megváltozása miatti domén lopástól, addig, hogy a tolvajok kihasználják: a domén eredeti tulajdonosa megfeledkezett a tartománynév lejárati dátumáról.

Hits

(Ütések) – Az egyéni weboldal megjelenéseinek, valamint látogatóinak számát jelenti.

Host

(Kiszolgáló) – Olyan szervezet vagy cég, amely dedikált szervereket nyújt a domének webtárhely környezetben történő leképezésére.

HTTP

(Hypertext Transfer Protocol – Hiper-szöveg átviteli protokoll) – Az URL elején található, és sokak számára ismerős karakterlánc. Közös protokollként használják, amely alkalmas információk és médiatartalmak megosztására a világhálón keresztül.

HTTPS

(Hypertext Transfer Protocol, secure – Hiper-szöveg átviteli protokoll, biztonságos) –
A HTTP-hez hozzáadott biztonsági felület. Ezzel lehetővé válik kliens és a szerver között megosztott adatok titkosítása, melyet tikos kódok (ld. SSL) segítségével végeznek.

I

ICANN

(Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) – Olyan nonprofit magánszervezet, amelyet azért hoztak létre, hogy felügyelje a legfelső szintű domén teret, valamint a gyökér zóna fájlokat.

IDN

(Nemzetköziesített domén név) – Bármilyen nem angol szkriptet vagy karakterkészletet használó tartománynév. Az IDN-ek ASCII típusú karakterláncokként tárolódnak és Punycode konverter használatával írhatók át a felhasználók számára is olvasható formába.

J

K

Keyword Domains

(Kulcsszó domének) – A domén nevek egyik kategóriája. Felöli az összes olyan tartomány nevet, amely a választott kulcsszóra vagy kulcskifejezésre való pontos egyezőséggel bír. A kulcsszó domének főként a keresőoptimalizálással kapcsolatos előnyük miatt értékesek.

L

Letters

(Betűk) – A betűket gyakran, a doménen belüli nem-numerikus karakter összeggel való leírásra használják. Különösen akkor hasznosak, amikor eladásra szánt rövidebb terjedelmű doméneket kell népszerűsítenünk

M

Masked Forwarding

(Maszkolt továbbítás) – Regisztrátorok által ajánlott szolgáltatás. Lényege, hogy az egyik domént a másik doménre irányítják át, miközben rejtett kereteket használnak. A felhasználók számára a címsorban így továbbra is az eredeti domén neve látszik.

Monetization

(Pénzzé tétel) – Minden olyan tevékenység összefoglaló neve, amelynek segítségével pénzt szerezhetünk a domének fejlesztéséből, lízingjéből, hirdetéséből, PPC parkoltatásából, valamint egyéb tevékenységekből.

N

Name server

(Névszerver) – Hálózati szolgáltatásnak vagy programnak otthont adó számítógépes szerver. Válaszolnak a domén nevekkel kapcsolatos lekérdezésekre, valamint az IP-címekre történő feltérképezésüket is elvégzik.

Namespace

(Névtér) – Adott legfelső szintű domén (TLD) alatt potenciálisan elérhető teljes domén név választék.

NIC

(Network Information Center – Hálózati Információs Központ) – Olyan szervezet, amelyet egy vagy több TLD működtetése érdekében, valamint a domén nevekkel és a WHOIS keresésekkel kapcsolatos nyilvános információk nyújtása érdekében hoztak létre.

Numerikus domének

– Magától értetődően ezt a kifejezést a csak számokból álló doménekre használják.

O

P

Parking

(Parkoltatás) – Egyik módszer arra, hogyan is szerezzünk pénzt a domén nevekből. Amennyiben nem használt tartománynevekkel rendelkezünk, akkor begépeléses vagy közvetlen forgalmat nyerhetünk azzal, hogy a hozzá tartozó oldalon hirdetéseket jelentetünk meg vagy egyéb ajánlatot teszünk. a parkoltatott oldalon megjelenő kattintás alapú hirdetéseknek köszönhetően pedig csinos bevételre tehetünk szert – amennyiben az oldalt sokan látogatják.

PPC

(Pay-per-click – Kattintás alapú hirdetések) – Leggyakrabban a keresőmotorokkal kapcsolatosan emlegetik őket. A tartománynevekbe befektetők a PPC hálózatot használják arra, hogy pénzt csináljanak a parkolt doménekből, illetve némi jutalékot szerezzenek a szöveg-alapú linkekre való kattintásokból.

Push

(„Tolni”) – Azon folyamat, amikor ugyanazon regisztrátor neve alatt egyik domént a másik doménre irányítjuk át. A „push” rendszerint ingyenes, illetve végrehajtása is jóval egyszerűbb, mintha az átirányítás céljaként másik regisztrátort használnánk.

Private Registration

(Magánregisztráció) – A domén regisztrátorok által ajánlott prémium szolgáltatás, amely a tartománynév tulajdonos kapcsolattartási információnak elrejtésére szolgál. Ilyenkor a tulajdonos neve helyett a közvetítő cég nevét használják.

Q

R

Redemption Period

(Megújítási időszak) – A regisztrátorok által ajánlott 30 napos kegyelmi periódus a domén lejárati dátuma után, amely időszak alatt még lehetőség van a tartománynév megújítására.

Registrar

(Regisztrátor) – Az ICANN által akreditált domén regisztrátor lehetőséget kínál a tartománynév bejegyzésére, valamint különböző TLD-k vásárlásával a domének menedzselésére is.

Registry Lock

(Regisztrációs Zár) – A regisztrátorok által létrehozott biztonsági réteg, amely megvédi a domént a jogosulatlan átirányítástól illetve a kapcsolati adatok megváltoztatásától.

Resolution or Resolve

(Felbontás vagy feloldás) – Az a folyamat, amelynek során a DNS információk a széles világháló kliens oldalán keresztül frissülnek. Ebben a folyamatban lehetnek csúszások is, amennyiben a felbontás frissítés névszerverekre történik vagy ha újonnan regisztrált doménekről beszélünk.

Reverse Domain Hijacking

(Fordított domén lopás) – Amikor egy cég, magánszemély vagy védjegy tulajdonosa úgy próbálja biztosítani domén nevét, hogy hamis cybersquatting követelést nyújt be a tartománynév jogos tulajdonosa ellen. Rendszerint ez akkor következik be, hogyha pl. egy híres ember és egy már lefoglalt domén neve megegyezik. A benyújtott követelés gyakran megfélemlíti a domén név tulajdonosát, amely azt eredményezi, hogy átruházza a domén tulajdonjogát a védjegy tulajdonosára a jogi lépések elkerülése érdekében. Jellemzően nagyobb cégek vagy híresebb emberek alkalmazzák, s a „célpontok” általában kisebb szervezetek vagy nem ismert magánszemélyek. Jegyezzük meg ugyanakkor , hogy a védjegy tulajdonos által támasztott követelések előtt a gyakran megvédheti a tartománynév tulajdonosát a domén regisztrációs dátuma és folyamatos használata.

S

SLD

(Second-level Domain – Másodszintű domén) – Technikailag ez az a része a weboldal címének, amely a „ponttól” vagy a regisztráció során választott legfelső szintű domén végződéstől balra található. (pl. www.seo.whatisit.com, ahol a whatisit felel meg a másodszintű doménnek)

SEO

(Search Engine Optimization – Keresőoptimalizálás) – A weboldal optimalizálásának folyamata. Rendkívül hatékony módszer, hogy az általunk kívánt kulcsszóra magas besorolást (rangsorolást) érhessünk el. A SEO számos különböző on-page és off-page technikát tartalmaz, amely többek között az oldal felhasználóbarát kialakítását, valamint az eredményes linképítést jelenti.

Sub-domain

(Aldomén) – Lényegében ezt hívják harmadik szintű doménnek, ismertebb nevén aldomén, a legnépszerűbb ezek közül a WWW.

SSL

(Biztonsági protokoll) – Olyan titkosított protokoll, amelyet arra használnak, hogy a kliens és a szerver közötti érzékeny adatokat biztonságosan lehessen továbbítani. Lásd még HTTPS.

T

TLD

(Top-Level Domain – Legfelső szintű domén) – Alapvetően két fő típusuk létezik: generikus és országkódos. A weboldal címének jobb oldalán levő három betűs kiterjesztésről ismerhetők fel. Legismertebb generikus TLD-k, a .com, a .net, és a .org végződések.

Trademark Domains

(Védjegy domének) – Hasonlóan az offline védjegyekhez a domének ezen típusa is arra szolgál, hogy levédessük vele saját tartománynevünket, így elkerülve a védjegy bitorlásának kockázatát.

Transfer

(Transzfer) – Az a folyamat, amikor a tartománynév tulajdonjoga átszáll vagy maga a domén kerül át másik regisztrátorhoz.

Traffic

(Forgalom) – A weboldalt vagy a domén nevet meglátogatók teljes mennyisége. Gyakran kulcsfontosságú mérőszámnak tekintik a tartománynév értéke szempontjából.

U

URL

(Uniform Resource Locator – Egységes erőforrás-azonosító) – Olyan hivatalos kifejezés, melyet az egész weboldal címére, vagy egy egyedi erőforrásra (kép, fájl, szkript) mutató címre használnak.

V

W

WHOIS

(Who is? – Ki kicsoda?) – Olyan protokoll, melyet a regisztrált tulajdonosok domén nevével vagy IP címével kapcsolatosan információkat adó adatbázis lekérdezésre használnak.

X

Y

Z

Zone

(Zóna) – Minden jelenleg regisztrált domén, amelyet meghatározott TLD-ről jegyeztek be. (Lásd még a névtérnél.)

Zone File

(Zóna fájl) – A domén regisztrátor által generált adatbázis, amely minden tartománynévre vonatkozóan tartalmazza a névszerek címeit.

Minden jog fenntartva, www.xhu.hu

Oszd ezt meg barátaiddal!

További hasonló cikk
Generikus domén bejegyzés – .club domén

Oszd ezt meg barátaiddal!FacebookTwitterGoogle+Pinterest Kapcsolódó bejegyzések

Tovább
Az MVM panaszt tett a Paks II ellenes domainok ellen

A nopaks.hu és stopaks.hu domain neveket Horgas Péter igényelte, mely ellen az MVM Paks II. Zrt. panaszt nyújtott be. Az MVM arra hivatkozott, hogy az igénylő a domain alatt sértené és veszélyeztetné a jó hírét, mivel a a Paks kifejezéssel összekapcsolódik. Valamint a folyamatban lévő Paksi Atomerőmű bővítését és fejlesztését szeretné rossz színben feltüntetni, mely […]

Tovább
google-20-years
A google.com már 20 éves

A világ legnagyobb keresője és leglátogatottabb weboldala a Google.com immár 20 éves kornak örvendezhet. Pontosan 1997.09.15.-én lett beregisztrálva. Igaz, hogy a Google Inc. vállalat csak 1998 szeptemberében alakult, de a domain nevet már ez előtt sikeresen megigényelték. Ugyan hazánkban a google.hu oldalt használjuk, az sincs sokkal lemaradva, ugyanis már ez a domain név is lassacskán […]

Tovább