EnglishDeutschFrançaisRomânăMagyar
Tel.: +36 - 1 - 432 - 3232

Amikor a Google is sötétben tapogatódzik… – ­Térkép az Internet legsötétebb sikátoraihoz!

web_sotet_oldala

Sokan azt gondoljuk, hogy jól ismerjük a világhálót. Igaz, hogy napi felhasználóként – számos honlappal találkozva – képünk lehet a világhálón található népszerű weboldalakról. De az olyan honlapok, mint a Facebook, az Amazon, vagy éppen az Instagram, csak a felszín. Létezik egy teljesen más világ ezeken kívül: a Mély Web világa.

Az Internet sötét oldalán

Ahol az általunk ismert világhálóhoz képest teljesen más szabályok érvényesek. Nem véletlenül nevezik Mély Webnek (Deep Web)! Itt az online információk jelszóval védettek, a felhasználóknak fizetni kell egy-egy oldal tartalmához való hozzáférésért, vagy éppen az oldal eléréséhez is speciális szoftverek szükségesek.

Nem halottunk még rólunk? Pedig az ilyen oldalak léteznek, sőt elképesztően nagy számban vannak jelen a világhálón. Egyes becslések szerint a Mély Web világa mintegy 500-szor (!) nagyobb, mint a felhasználók által napi rendszerességgel használt webes felület. Még meglepőbb, hogy a Google által indexált hatalmas oldal mennyiség ellenére a Mély Web szinte teljesen a legnagyobb keresőmotor látókörén kívül esik. Egy tanulmány szerint a Google legfeljebb a webes felület 16%-át látja. A Mély Webet pedig teljes egészében figyelmen kívül hagyja!

Amikor tehát felhasználóként valamilyen témára keresünk rá, akkor az összes online létező információ mindössze 0,03 százaléka bukkan fel, vagyis 3000 meglevő oldalból mindössze egyetlen weboldalt fogunk látni. Ez olyan, mintha 50-60 centi mélyen halásznánk az óceánban, és figyelmen kívül hagynák az alatta húzódó 11 ezer méteres mélységű Marianna-árkot!

Mi található az Internet mélyén?

Természetesen a mély weben vannak olyan oldalak is, amelyet a keresőmotorokkal azért nem indexáltatnak, hogy illetéktelenek ne szerezzenek tudomást a rajtuk található bizalmas információkról. A Google által nem látott anyagok egy részét egyszerű hétköznapi adatbázisokban rejtik el a felhasználók elől.

De ahogyan orosz matrjoska bábuknál, a Mély Web egy titkos és illegális világot is magában foglal. Egy kisebb, ám jelentős közönséget, amelyek rosszindulatú szereplőit beteges vagy veszélyes célok tartják össze.

Legyen üdvözölve a Sötét web (Dark Web), vagy ahogyan néhányan hívják a Sötétnet világában. Egy hatalmas digitális földalatti világban, melynek hackerek, gengszterek, terroristák és pedofilok tartják fent virágzó kereskedelmét.

Nézzük, milyen termékeket és szolgáltatásokat találhatunk az Internet legsötétebb zugaiban

Mit kaphatunk a Mély Weben?

1. Drogok

A digitális alvilágban egyéni vagy kereskedelmi szintű mennyiségben illegális és receptre kapható gyógyszerek minden fajtáját be lehet szerezni. Legzártabb szuperkereskedése a Selyemút (Silk Road), amely névadójához hasonlóan elképesztő forgalmat bonyolított le. Működésének 28 hónapja alatt mintegy 200 millió dollár értékben cseréltek itt gazdát a különféle kábítószerek. Egészen addig, míg 2013 októberében az FBI közreműködésével le nem kapcsolták a hálózatról a bűnös termékeket kínáló portált.

2. Hamis bankjegyek

A Mély Weben hamis eurót, fontot, jent, valamint egyéb valutákat egyaránt be tudunk szerezni. Például az egyik mélyweboldal 600 dollárért cserébe olyan 2500 dollár értékű hamis bankjegyet kínál, amely kiállja a toll-, valamint az ultraibolya-fény tesztek próbáját is. Meg kell jegyeznünk azonban, hogy az itt kapható hamis pénzek nagyon eltérő minőségűek lehetnek, így az áruk is igen változatos.

3. Hamis okmányok

Lépjünk be a tiltott online piactérre, az Onion Identit Services-re. Ahol útlevelek, jogosítványok, állampolgársági papírok, hamis személyi azonosítók, egyetemi diplomák, bevándorlással kapcsolatos dokumentumok, de még diplomata személyi azonosító kártyák is kaphatók. Az okmány jellegétől és minőségétől függően az árfolyam itt is igen változó lehet. Amíg egy hamis amerikai jogosítvány már 200 dollárért is megszerezhető, addig egy amerikai vagy brit útlevélnek pár ezer dollár is lehet a tarifája.

4. Lőfegyverek, lőszerek és robbanószerek

Akik „nagyban” játszanak, azok a Darkwebről – kézi lőfegyverektől kezdve, a C4 robbanóanyagokig – egy egész arzenált is felszerelhetnek. Természetesen a bűnözők nagy gondot fordítanak, hogy a borzalmas eszközök szállítása közben le ne bukjanak. (A fegyverekkel való illegális kereskedés hazánkban is 5-10 év szabadságvesztéssel büntetendő!) Mivel a röntgensugarak felfednék a fegyvereket, ezért az eladók speciálisan árnyékolt csomagolásban szállítják termékeiket. Előfordul az is, hogy alkatrészenként küldik el az árut, amelyet játékokba, hangszerekbe, illetve elektronikus eszközökbe rejtve juttatnak el a rendeltetési helyére.

5. Bérgyilkosok

A Mély Web nem csak bűnös termékeket, hanem szolgáltatásokat is kínál az elkövetők részére. A „szolgáltatók” úgy hirdetik magukat, mint akik „végleges megoldást kínálnak átlagos problémák megoldására.” A személyes nézeteltérések „rendezésétől” a politikai merényletekig minden ilyen jellegű „munkát” vállalnak. A fizetés rendszerint bitcoinok (ld. később) segítségével történik, s a tett elkövetéséről fényképes bizonyítékot nyújtanak.

6. Emberi szervek

A Mély Web legsötétebb zugaiban, élénk és szörnyű szervkereskedelem is folyik. Az élő szervek feketepiacán egy mandulát átlagosan 200 ezerért, szívet 120 ezerért, májat 150 ezerért kaphatunk, míg egy pár szemgolyóhoz már 1500-ért is hozzájuthatunk. Természetesen ezek az összegek dollárban értendők.

Milyen eszközökkel működik a Mély Web?

1. Kriptovaluták

Mivel a Mély Weben üzletelők nem akarják felfedni kilétüket, így a fizetés szinte minden esetben anonim módon történik. Erre szolgálnak az olyan digitális pénzek, mint például a bitcoinok. A legnépszerűbb kriptovaluta birtokában a vásárlók a névtelenség homályába burkolózva követhetik el a bűnös termékek megvételét. Olykor azonban történhet más digitális valutákkal (pl. darkcoin, peercoin stb.) a fizetés. Jelenleg a felhasználók mintegy tucatnyi aktív kriptopénz közül választhatnak.
Van ugyanakkor az Internet alvilágának „PayPal-je” is, amelyet Liberty Reserve-nek hívnak. A titkos fizetési rendszerrel a felhasználók úgy tudják online költeni a pénzüket, hogy közben rejtve marad a valódi világban ismert identitásuk.

bitcoin300

2. Bombabiztos, webhoszting szolgáltatók

Egyes web szolgáltatók, amelyek zöme Oroszországban és Ukrajnában található minden tartalmat szívesen fogadnak. Ők nem akarják megtudni az ügyfelek valódi kilétét, és elfogadják a bitcoinokkal való anonim fizetést is. Nem utolsósorban rendszeresen figyelmen kívül hagyják a bűnüldöző szervek azon kérését, hogy adatokat szolgáltassanak az elkövetőkről.

3. Felhő technika

Azzal, hogy a hackerek elismert nevű kémprogramokat használnak, nagymértékig csökkenthető a valószínűsége annak, hogy a Mély Web forgalmát biztonsági rendszerek blokkolják. . Egy friss tanulmány szerint a világ kémprogramjainak, valamint a kibertámadásoknál használt zavaró csatornáinak kb. 16 százaléka az Amazon Cloudból származik.

4. Kémprogramok

A Mély Weben még a kevésbé képzett bűnözők is minden eszközhöz hozzájuthatnak, amellyel meg tudják határozni adott rendszer gyenge pontjait. Ezekkel személyazonosság-, illetve adat lopása lehetséges, valamint szerverbetörések is elkövethetők. Például volt olyan hekker, aki 2013-ban mindössze az itt kapható eszközök segítségével feltörte a Target áruház eladási pont rendszerét!

5. Felbérelt hackerek

Rendszerint a szervezett kiberbűnözés kiszervezi a hackerek toborzását. Példának okáért a kínai Hidden Lynx csoport 100 professzionális kibercsoporttal rendelkezik. Közülük néhánynak már a Google, az Adobe vagy a Lockheed Martin rendszerét is sikerült feltörnie.

Hogyan érhetjük el a Mély Webet?

1. Anonimizált Böngésző

Ahhoz, hogy a Sötét Web világába beléphessünk speciális programok, eszközök szükségesek. Legismertebb ezek közül az Onion Router, népszerűbb nevén a Tor. A Mély Web világába kaput jelentő böngésző mintegy 6000 szerveren keresztül irányítja át a jeleket, hogy elrejtse az oldalt lekérdező gép eredetét. A bűnüldöző szerveknek így szinte lehetetlen nyomon követnie, hogy az adott gép felhasználója milyen tiltott oldalakra kattintott rá. Rendszerint a Tor, nem a .com kiterjesztést, hanem a titkos, a .onion végződéssel rendelkező weboldalakat használja. Jelenleg kizárólag ilyen kiterjesztésű doménekkel lehet hozzáférni a Mély Web böngészőjéhez.

2. Titkos keresőmotorok

Ahogyan a „fenti” világban a Google, úgy az internetes alvilágnak is van saját keresőmotorja. Igaz, hogy nem túl régen, hiszen a hackerek által megalkotott Grams mindössze 2014 közepe óta létezik. Az Internetes alvilág első megosztott keresőmotorával a bűnözők többszörösen elrejtett oldalakon keresztül tudnak drogok, fegyverek, vagy lopott bankszámlák után keresni. A Google keresőmotorához hasonlóan szintén rendelkezik „Jó napom van” gombbal, amely automatikusan az elsőként megjelenő találatra irányítja át az elkövetőt. Sőt, a keresőmotor felületéhez hasonlóan, a Grams még PPC alapú hirdetéseket is tartalmaz. Persze az itteni hirdetők nem hétvégi üdülést, vagy kedvezményes nyelvtanfolyamot kínálnak. Sokkal inkább, kábítószerekkel versenyeznek a felhasználók kattintásaiért.

3. Criminal Wikis

Nem lehetne teljes a Mély Web egy saját tudástár nélkül. Az illegális weboldalak rengetegében gondosan szervezett, a Wikipédia mintájára létrejött listák segítik az eligazodást. A Criminal Wikis rejtett oldalai olyan kategóriákba rendezi a bűnös termékeket és szolgáltatásokat, mint például a Hackek, a Piacok, a Vírusok vagy éppen a Drogok. Minden egyes link leírás segít az újonnan érkezőknek, hogy megtalálják a számukra kívánatos tiltott termékeket, szolgáltatásokat.

4. Rejtett chatszobák

Csakúgy, mint a valós világban, az online bűnöző is szeretnék, hogyha a gonosz üzlet megkötése előtt garanciát kapnának a fizetésre. A Mély Web chatszobái és fórumai által alkotott hálózat kizárólag meghívásos alapon működik. A bűnözői körök túlnyomó többségéhez rejtett, illetve nem bejegyzett alfanumerikus webcímekkel nyújtanak hozzáférést.

Írásunk Marc Goodman Future Crimes könyve alapján készült, forrás: futurecrimesbook.com

Minden jog fenntartva, xhu.hu tárhelyszolgáltatás

Oszd ezt meg barátaiddal!

További hasonló cikk