EnglishDeutschFrançaisRomânăMagyar
Tel.: +36 - 1 - 432 - 3232

Európai Uniós domén

Európai Uniós domén név regisztrációja – .eu domén

A Közösségi domén

EU flag

Közel 50 éves álom valósult meg, amikor 1992-ben a Maastrichti szerződés eredményeként létrejött az Európai Unió. Ma kontinensünk legnagyobb közösségében több mint félmilliárd ember él, akik számára elengedhetetlen, hogy hatékonyan tudjanak egymással kommunikálni a világhálón. Pontosan ezt kínálják a .eu generikus domének, amelyek ma több millió felhasználó számára teremtik meg a sikeres online jelenlét alapvető feltételét.

Miért érdemes az .eu regisztrációt választani?

Habár sokszínű kontinensünk csak nemrégen indult el az egységes Európa megvalósítása felé, az integráció megvalósulása soha nem látott lehetőségeket nyitott meg a közösség tagállamai számára. A határok eltűnésével ugyanis a tőke, a munka, valamint az emberek is szabadon közlekedhettek az egyes országok között. Ezekkel együtt azonban az információ szabad áramlását is biztosítani kellett, melyhez nagy mértékig hozzájárult, hogy az egységes .eu kiterjesztést létrehozták. Napjainkra így az Európai Unió területén belül élő magánszemélyek, valamint az itt található vállalkozások egységes és egyedi domén nevekkel rendelkezhetnek.

A .eu kiterjesztés használatának legfontosabb előnyei:

 • Az uniós domének használatával egy több százmilliós felhasználói közösség tagjává válhatunk. Az Európai Unió területén belül, valamint esetenként azon túl élő állampolgárok így szívesen fogják olvasni honlapunkat, valamint hivatkoznak majd weboldalunkra.
 • Az európai uniós domén választásával pillanatok alatt túleshetünk a regisztráción, hiszen napjainkra a bejegyzés folyamatát teljesen automatizálták.
 • Ha a közösségi domént választjuk, akkor nem kell heteket várnunk arra sem, hogy használhassuk tartománynevünket.
 • A nemzetköziség jegyében a regisztráció során a domén név választásánál a német ábécé ékezetes betűit, valamint speciális karaktereit is lehet használni.

Válasszuk az összeurópai domént!

Az uniós domén nevek létrehozásának gondolata már 1999-ben, vagyis az euró megjelenésének évében felmerült. A közös valuta után így nem meglepő, hogy Európa országai közös domén neveket is akartak maguknak. Igaz, hogy még évekig tartott, mire ebből az elképzelésből valóság lett.

Az Európa Bizottság 2003 áprilisában hozta létre az EURid-et (European Registry for Internet Domains), amelyet az .eu legfelső szintű, generikus domén működtetésére jelöltek ki. Az EURid története három legfelső szintű domén üzemeltetéséért felelős szervezet együttműködésével kezdődött. Ez a non-profit szervezet ugyanis a belga (DNS-Belgium – .be), az olasz (IIT-CNR – .it), valamint a svéd (NIC-SE – .se) összefogásának köszönhetően jöhetett létre. Természetesen, ahogyan a tagállamok bővültek, úgy csatlakoztak hozzájuk más szervezetek is. Napjainkban így a felsoroltakon kívül az EURid munkájában a csehek (CZ.NIC – .cz), valamint a szlovének (ARNES – .si) is részt vesznek.

Az EURid megszületése után a közös. eu domén neveket 2005-ben hozták létre. Amíg a kezdeti időszakban a különféle védjegyek tulajdonosai kaptak lehetőséget a saját .eu tartománynevük bejegyzésére, addig 2006. április 7-től kezdve az Európai Unió valamennyi állampolgára – így a hazánkban élők is – szabadon regisztrálhattak ezekkel a doménekkel.

Napjainkban a Közösség külön másodszintű domént is működtet az uniós intézmények számára. Az egykori .eu.int kiterjesztésű tartománynevek megszűnésével az europa.eu végződésű doménekre irányították át ezeket az oldalakat. A történelmi jelentőségű átállást 2006. május 9-ére időzítették, amely egyben Európa napjának is tekinthető.

Milyen alapvető feltételei vannak a sikeres domén regisztrációnak?

Jelenleg a .eu doménnel való regisztrálás, az Unió területén belül élő állampolgárokra, valamint az Európai Unión belül bejegyzett irodával rendelkező, illetve ott alapított üzletekre/szervezetekre korlátozódik. Ha azonban a regisztráló nem tud megfelelni ezeknek a feltételeknek, akkor igénybe lehet venni az EURODNS Helyi jelenlét szolgáltatását, amely minden feltételt megteremt ahhoz, hogy a felhasználók sikeresen jegyeztethessék be saját uniós domén nevüket.

Legyünk részesei Európa hatalmas online közösségének!

Nem meglepő, hogy a közösségi domének a legtöbb európai országos tartománynévhez képest jóval nagyobb tábort tudhatnak magukénak. A 2012-es évi adatok szerint a .eu generikus doméneket több mint 3 millió 700 ezren jegyeztették be, amely eredménnyel – valamennyi országkódos és generikus kiterjesztést is figyelembe véve – a 10-12. helyen állnak. Az adatok tanúsága szerint ugyanakkor számuk folyamatosan növekszik, hiszen most is minden hónapban kb. 60-100 ezer közötti számban bővül a közösségi domének tábora.

Amennyiben országok szerinti bontásban nézzük a domén regisztrációkat, akkor messzemenően a németek vezetnek. Az összes .eu bejegyzésből a Németországban élő magánszemélyek és vállalkozások több mint 1 millióval képviseltetik magukat. A németek mellett ugyanakkor a britek, a hollandok, valamint a franciák is nagyban hozzájárulnak a .eu nevek milliós táborához.

A közösségi domének ugyanakkor hazánkban is nagy népszerűséget tudhatnak magukénak. Jelenleg, a Magyarországról regisztrált tartománynevek tábora 43 ezer körül mozog, vagyis – összehasonlítva a hazai domének 600 ezres számot meghaladó regisztrációjával – minden tizenötödik .hu doménre jut egy .eu végződés.

Döntsünk egy megbízható és népszerű domén mellett!

Szeretnénk olyan doménnel rendelkezni, amely már számos országban bizonyított? Akkor döntsünk a .eu végződés mellett, amelynek minőségét és megbízhatóságát a számok is igazolják. A domén regisztrációt megújítók aránya ugyanis kiemelkedőnek mondható. Ma minden tizedik emberből nyolc a regisztrációról szóló szerződés lejárta után újra a .eu domént választja. Az átlagosnál nagyobb a domén nevekkel való elégedettség is, hiszen a felhasználók hasonló arányban (79 százalékban) ajánlják másoknak is a .eu végződéssel való regisztrálást.

Regisztráljunk Európa egyik legfiatalabb tartománynevével!

Kétségtelen, hogy a .eu domének igen fiatalnak számítanak. Szemben a más európai országkódos domén nevek 20-25 éves történetével, a közösségi tartományneveket kevesebb, mint egy évtizeddel ezelőtt hozták létre. Az .eu domének relatív fiatal életkora ugyanakkor nem fog a minőség rovására menni. Ellenkezőleg, hiszen kialakításuk során a más országkódos domén nevek működtetése során felhalmozott tudást és tapasztalatot használták fel.

A .eu domének így történetük kezdetétől fogva egyet jelentenek a minőségi és professzionális szolgáltatással. Amennyiben tehát .eu doménnel regisztrálunk, akkor biztosan nem fogunk a domén nevek korai időszakára jellemző problémákkal találkozni. Nyugodtan elfelejthetjük a korlátozott névválasztással járó regisztrációt, vagy éppen a hosszadalmas bejegyzési időszakot. A .eu domén neveknek köszönhetően így nekünk csak arra kell figyelnünk, hogy segítségükkel sikeres online jelenlétet alakíthassunk ki magán- vagy céges weboldalunk számára.

Az uniós domén név bejegyzésével kapcsolatos tudnivalók röviden:

 • A névhez tartozó ország: Európai Union (European Union)
 • A domén típusa: Generikus
 • A bevezetés időpontja: 2005
 • A regisztráció díja: aktuális árak itt
 • A domén átirányítása: Ingyenes
 • Saját névszerver beállítása: Ingyenes
 • DNS fenntartás: Ingyenes
 • Értesítés e-mailben a domén név lejáratáról: Ingyenes
 • Anonim domén vásárlása: 25 0000 Ft/évtől
 • A név minimális hossza: 2 karakter
 • A név maximális hossza: 63 karakter
 • A néven belüli számok: Lehetséges, ha az egész név számokból áll
 • Ékezetes domén regisztráció: Lehetséges
 • Kötőjel a tartománynéven belül: Lehetséges, de csak ha nem az első vagy utolsó karakter
 • A regisztrációhoz szükséges idő: 1-3 nap

 Minden jog fenntartva, www.xhu.hu hivatalos domain regisztrátor.

Oszd ezt meg barátaiddal!

További hasonló cikk
Generikus domén bejegyzés – .club domén

Oszd ezt meg barátaiddal!FacebookTwitterGoogle+Pinterest Kapcsolódó bejegyzések

Tovább
Az MVM panaszt tett a Paks II ellenes domainok ellen

A nopaks.hu és stopaks.hu domain neveket Horgas Péter igényelte, mely ellen az MVM Paks II. Zrt. panaszt nyújtott be. Az MVM arra hivatkozott, hogy az igénylő a domain alatt sértené és veszélyeztetné a jó hírét, mivel a a Paks kifejezéssel összekapcsolódik. Valamint a folyamatban lévő Paksi Atomerőmű bővítését és fejlesztését szeretné rossz színben feltüntetni, mely […]

Tovább
google-20-years
A google.com már 20 éves

A világ legnagyobb keresője és leglátogatottabb weboldala a Google.com immár 20 éves kornak örvendezhet. Pontosan 1997.09.15.-én lett beregisztrálva. Igaz, hogy a Google Inc. vállalat csak 1998 szeptemberében alakult, de a domain nevet már ez előtt sikeresen megigényelték. Ugyan hazánkban a google.hu oldalt használjuk, az sincs sokkal lemaradva, ugyanis már ez a domain név is lassacskán […]

Tovább