EnglishDeutschFrançaisRomânăMagyar
Tel.: +36 - 1 - 432 - 3232

Generikus domén bejegyzés – .info domén

Az informatív domén

info_domain_regisztracio_logo

Közismert, hogy az internetes oldalak elsősorban mindig is a gyors tájékoztatást szolgálták. Ahogyan pedig a felhasználók száma gyarapodott, úgy egyre jobban szükség lett egy olyan doménre, amely egyértelműen kifejezi a világháló lényegét, vagyis azt, hogy az internet mindenki számára megbízható és hiteles információ forrás. Ebből az elgondolásból született meg a .info tartománynév, amely napjainkban is egyre bővülő tábort tudhat magáénak.

Az új évezred doménje

Ha a .info doménről esik szó, akkor sokszor szoktak párhuzamot vonni a .com, valamint a .net végződéssel. Van is ebben igazság, hiszen számos hasonlóság figyelhető meg e három domén név között. Például mindhárom kiterjesztés generikus domén, valamint mindegyik tartománynév milliós táborral rendelkezik. Ezen kívül az említett domén nevek valamennyien az Egyesült Államokból indultak világhódító útjukra, s legtöbben ma is ebből az országból választják ezeket a végződéseket.

Egy fontos jellemzőben azonban a .info különbözik generikus társaitól, mégpedig a létrehozásának időpontjában. Amíg ugyanis a .com és a .net kiterjesztés már a nyolcvanas évek végén megszületett, addig a .info végződés csak a világháló fellendülésének korában kezdte meg működését.

Történetük az ezredforduló idején kezdődött. A domén kiterjesztések legfőbb őreként az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) 2000-ben döntött új, generikus tartománynevek létrehozásáról. A domén piacon felmerülő fokozottabb igények kielégítése, valamint a verseny fokozása érdekében ugyanis szükségessé vált új domén végződések létrehozása. Az ICANN felhívására mintegy 40 javaslat érkezett, amelyek közül hét új kiterjesztést – köztük a .info domént is – választottak ki.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma 2001. június 27-étől tette lehetővé a .info domének korlátozott mértékű regisztrálását. Már a Sunrise és a Landrush időszak idején is mintegy 300 ezren regisztráltak a .info névvel, de a .info igazi sikerei csak ezután következtek. A domének publikus regisztrálása 2001. október 1-jén kezdődött, s már a regisztráció első napján tízezre jegyezték be az új tartománynevet. Nem csoda, hogyha ennek az évnek a végére a .info domének száma már a 600 ezres számot is meghaladta! Ilyenformán született meg a .info, amely ma többségében olyan oldalak gyűjtőhelyévé vállhatott, amelyek legfontosabb célunknak a felhasználók gyors és pontos tájékoztatását tűzték ki.

Egy megbízható információforrás

Vitathatatlan tehát, hogy a .info a tájékoztatás doménje. Használatuk így elsősorban olyan oldalak számára ajánlhatók, amelyek hírekkel foglalkoznak vagy – jellegükből adódóan – nagy mennyiségű információt tartalmaznak. De azoknak a cégnek is érdemes lehet regisztrálni a .info-val, akik már rendelkeznek saját doménnel. Egy második domén név használata ugyanis segíthet abban, hogy csökkentse az adott honlap keresőmotorok általi kiszolgáltatottságát. Ha ugyanis a honlap tulajdonosaként többféle domén névre is végezzük az optimalizálást, akkor sokkal kevésbé leszünk veszélyben egy-egy algoritmus-frissítés során. Különösen, ha olyan professzionális kiterjesztéssel regisztrálunk, mint amilyen a .info domén is.

Lépjen be egy sokszínű klubba!

Napjainkban számos olyan info oldalt is találhatunk, amely havi szinten több tízezres látogatottsággal rendelkezik.
Egyik első, s mindmáig leglátogatottabb regisztrálójuk a mti. info honlapja volt (már nem működik). A világ egyik legnagyobb metróhálózatával rendelkező New York város közlekedési társasága a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás utáni fokozott érdeklődés után döntött a .info név használatáról. A tragédia után ugyanis jelentősen át kellett szervezni a metropolisz tömegközlekedését, és ez nagyobb látogatottságot eredményezet a társaság honlapjánál is. Szükségessé vált tehát egy olyan végződés használata, amely professzionális módon tudta kiszolgálni a felmerülő nagyobb igényeket is.

Ma a bejegyzett .info doménekhez tartozó oldalak nagy változatosságot mutatnak. A regisztrált tartománynevek ugyanis országokhoz, városokhoz, szórakoztatáshoz, valamint tudományhoz kapcsolódó honlapok számára is kitűnő virtuális otthont nyújtanak. Nem szabad elfeledkeznünk a .info égisze alatt született másodlagos domén nevekről sem, amelyekből szintén széles választékot találhatunk. Mindezek a jellemzők jól mutatják, hogy a változatos .info végződések szerte a világon egyre nagyobb súllyal képviseltetik magukat a domén nevek sokszereplős piacán.

Regisztráljon egy igazi nemzetközi tartománynévvel!

Kétségtelen, hogy a .info-val szemben világszerte sokféle igény jelentkezik. A tartománynevek nemzetközisége jegyében 2004-től kezdve a tartomány nevek többféle szkript változata (Internationalized Domain Name szkript) változata is létezik. Jelenleg 10 nemzetközi szkripten, többek között magyarul elérhetők ezek a domén nevek a regisztrálók számára. Ma a .info táborának túlnyomó részét a német szkriptek adják, vagyis minden 10 doménből legalább 8 ezen a szkripten íródott.

Persze, egy ilyen nemzetközi doménnél alapvető szempont, hogy sokféle nyelven „beszéljen”. A .info kiterjesztés mintegy 37 nyelven – köztük magyarul – is elérhető a felhasználhatók számára. Nem is csoda ezeknek az előnyöknek a tükrében, ha világszerte egyre többen foglalkoznak az ilyen doméneket bejegyeztetésével is. Az adatok szerint ugyanis szépen növekszik, az akkreditált .info regisztrátorok száma is, amely2012 végére már meghaladta a négyszázat.

Legyen részese a .info sikertörténetének!

Ebben az évben, vagyis 2014-ben mintegy 5,8 millió felhasználója volt a .info-nak. A generikus domének között, így – a .com és a .net után – bronzérmet szerzett, míg a közel hatmilliós tábor az országkódos tartománynevek sorában az ötödik hely megszerzésére bizonyult elegendőnek

Az elérhető legfrissebb, 2012-es adatok szerint az ilyen doménnek több, mint felét (53 százaléka) Észak-Amerikában és Kanadában regisztrálják, míg az európai bejegyzések az összes regisztráció negyedét teszik ki. Jellemző trend az elmúlt években, hogy az ázsiai országok is beszálltak a .info domén piacába. Például Japánban alig pár év leforgása alatt a 12 százalékos részesedés 21 százalékra növekedett, s valószínűsíthető, hogy a felkelő nap országában további tartalékai is lehetnek a .info doméneknek.

Napjainkban ennek alapján az Egyesült Államok, Németország, Japán, az Egyesült Királyság, valamint Kanada adják a „nagy ötöst”, vagyis ezekből az országokból regisztráltak legtöbben a .info doménekkel. Természetesen hazánkból is bárki bejegyeztethet ilyen tartománynevet, amelyet ma világszerte a hiteles és megbízható tájékoztatás szimbólumának tartanak.

Mit érdemes tudni a .info domén regisztrációval kapcsolatosan?

Bár a .info doméneket elsődlegesen tájékoztatási céllal működő oldalak számára tervezték, használatuk senki számára sem korlátozott. A .info tartománynévvel való regisztrálás bármely országban élő magánszemély és vállalkozás számára lehetséges.

 • A domén típusa: Generikus
 • A bevezetés időpontja: 2001
 • A regisztráció díja: aktuális árak itt
 • A domén átirányítása: Ingyenes
 • Saját névszerver beállítása: Ingyenes
 • DNS fenntartás: Ingyenes
 • Értesítés e-mailben a domén név lejáratáról: Ingyenes
 • Anonim domén vásárlása: Lehetséges
 • A név minimális hossza: 3 karakter
 • A név maximális hossza: 63 karakter
 • A néven belüli számok: Lehetséges, ha az egész név számokból áll
 • Ékezetes domén regisztráció: Lehetséges
 • Kötőjel a tartománynéven belül: Lehetséges, de csak ha nem az első vagy utolsó karakter
 • A regisztrációhoz szükséges idő: 1 nap

INFO domain online regisztráció: http://otp.xhu.hu

Minden jog fentartva, www.xhu.hu

Oszd ezt meg barátaiddal!

További hasonló cikk
Generikus domén bejegyzés – .club domén

Oszd ezt meg barátaiddal!FacebookTwitterGoogle+Pinterest Kapcsolódó bejegyzések

Tovább
Az MVM panaszt tett a Paks II ellenes domainok ellen

A nopaks.hu és stopaks.hu domain neveket Horgas Péter igényelte, mely ellen az MVM Paks II. Zrt. panaszt nyújtott be. Az MVM arra hivatkozott, hogy az igénylő a domain alatt sértené és veszélyeztetné a jó hírét, mivel a a Paks kifejezéssel összekapcsolódik. Valamint a folyamatban lévő Paksi Atomerőmű bővítését és fejlesztését szeretné rossz színben feltüntetni, mely […]

Tovább
google-20-years
A google.com már 20 éves

A világ legnagyobb keresője és leglátogatottabb weboldala a Google.com immár 20 éves kornak örvendezhet. Pontosan 1997.09.15.-én lett beregisztrálva. Igaz, hogy a Google Inc. vállalat csak 1998 szeptemberében alakult, de a domain nevet már ez előtt sikeresen megigényelték. Ugyan hazánkban a google.hu oldalt használjuk, az sincs sokkal lemaradva, ugyanis már ez a domain név is lassacskán […]

Tovább