EnglishDeutschFrançaisRomânăMagyar
Tel.: +36 - 1 - 432 - 3232

Generikus domén regisztrálás – .net domén

Generikus domén regisztrálás – .net domén

Az ezüst domén

net-domain

A világ második legnagyobb generikus tartomány neve. Az örök ezüstérmes, amely sokáig úgy tűnt, hogy soha nem fog kilépni a .com árnyékából. Napjainkra azonban a .net tábora 15 milliósra duzzadt, sőt egyes országokban a regisztrációk száma meg is haladja a .com domén bejegyzéseinek számát. Nem is véletlenül, hiszen a .net olyan professzionális domén szolgáltatást kínál, amelyre bátran építhetünk céges- vagy magán weboldal, valamint webáruházak létrehozása esetén is.

Első az elsők között…?

Hasonlóan a .com végződéshez, a .net is a legrégebbi domén kiterjesztésnek tekinthető. Szemben azonban a legnagyobb doménnel, a .net kiterjesztés számára meglehetősen mostoha sors jutott osztályrészül. Például, a domén nevekről szóló RFC920-as internetes szabvány nem is tartja számon ezt a végződést a hat legrégebbi legfelső szintű tartománynév (TLD) között. Mindezt annak ellenére, hogy az első olyan domén név, amelyet még nem regisztrálással hoztak létre szintén a .net kiterjesztéshez kötődik.

Sokan ismerik a méltán híres Symbolics.com oldalát, amelyet a legelső – bejegyzés útján létrejött – doménnek tartunk. Kevésbé ismert azonban, hogy a valaha létezett legelső domén a Nordu.net volt. Ilyenformán született meg 1985-ben, – nem sokkal az első .com domén létrejötte előtt – az említett tartományév, melyet egyúttal az első internetes root szervernek tekinthetünk (nic.nordu.net). Később aztán a Symbolics.com oldala volt, amelyet a teljes regisztrációs folyamatot követve hoztak létre.

Napjainkban a .net regisztrálásáért a Verisgin felelős, amely professzionális szolgáltatással tesz eleget a doménnel kapcsolatosan felmerülő és egyre bővülő igényeknek. Ma az 1995-ben alapított cég a világ legnagyobb domén név szolgáltatója. Az eddig regisztrált mintegy negyedmilliárdnyi domén nagyjából felének bejegyzéséért felelős. A cég a .net végződés mellett a .com, a .name, a .tv, valamint a .cc kiterjesztés regisztrációját is felügyeli. Mivel a világ számos országában megtalálható vállalat havi rendszerességgel teszi közzé a domén iparággal kapcsolatos jelentéseit, így ezekből – többek között – a .net domének helyzetéről is érdekes adatokkal és információkkal gazdagodhatunk.

Miért is érdemes regisztrálni a .net doménekkel?

 • Dinamikus növekedés: Alig több, mint egyetlen évtized alatt a .net tízszeresére tudta növelni a táborát. Napjainkban .net végződés mintegy 15 millió regisztrációt tudhat magáénak, amely tízszerese a 2000-ben bejegyzett 1,5 millió domén névnek. A .net gyors ütemű térhódítását úgyszintén jól mutatja, hogy mindössze hét esztendő elegendő volt, hogy a .net zóna mérete a kétszeresére nőjön. (A 2006-os állapotokhoz képest így 2013-ban dupla akkora területen érhetők el a professzionális .net tartománynevek)
 • Elismertség: A.net doménekkel a világ bármely pontján népszerűek lehetünk. Világszerte több, mint 200 országban érhető el a .net tartománynevek webhoszting szolgáltatása. Természetesen, a regisztrációk közel fele az Egyesült Államokhoz köthető, ám Indiában és Japánban is szívesen választják a .net kiterjesztést. Sőt, a Verisign adatai szerint a felkelő nap országában közel kétszer annyian regisztráltak a .net végződéssel – az ország teljes domén állományának 2,51 százaléka – mint amennyien tették ezt a .com kiterjesztéssel, amely az összes regisztráció 1,43 százalékát jelentette.
 • Biztonság: A .net domén olyan szolgáltatást kínál, amelyre bármilyen körülmények között nyugodtan építhetünk. A.net által kínált professzionális szolgáltatásokat fémjelzi, hogy számos ilyen tartománynévhez tartozik webáruház is. Például az Indiában bejegyzett .net domének mintegy 48 százaléka az internetes kereskedelemben is érdekelt.
 • Választékosság: A 15 milliós tábor ellenére a .net domének között még számos jól hangzó név közül választhatunk. Az adatok szerint ugyanis 2012-ben az átlagos .net kiterjesztéssel rendelkező tartománynevek 12 karakter hosszúságúak voltak, sőt a domén nevek közel 100 százaléka 6 karakternél hosszabb szóból állt.
 • Online jelenlét: Hasonlóan a .com doménhez a .net tartománynevek is eredményes netes jelenlétet nyújtanak a regisztrálók számára. Jelenleg a .com és a.net domének közel 90 százalékához tartozik működő honlap, sőt több mint kétharmadukhoz kettő vagy több .net végződésű weboldal is kapcsolódik.
 • Népszerűség: Igaz, hogy a .net méreteit tekintve nem versenyezhet a .com végződést százmilliós táborával, ám a regisztrációk száma alig marad el a legnagyobb országkódos doménnek tekinthető .de kiterjesztésétől. Valamennyi domén típust figyelembe véve így a .net a második legnagyobb tartománynévnek tekinthető.
 • Megbízhatóság: A .net doménnel hosszú távra tervezhetünk Az összevont adatokból az is kiderül, hogy 70 százalékot is meghaladja azoknak az aránya, akik a szerződés lejárta után megújítják .net regisztrációjukat. Közel 140 ezer olyan honlapot találhatunk, amely eredetileg más domén végződéssel jött létre, de ma már az ugyanazzal a névvel bírő .net kiterjesztésű weboldalra irányítják át.
 • Változatosság: A .net-nek számos, a különböző országokra nézve specifikus aldomén változata is létezik. Ilyenek például a .net.cn vagy éppen a .net.br kiterjesztések, amelyeket akkor érdemes használnunk, hogyha kifejezetten egy ország piacát célozzuk meg. Egyéb esetekben azonban inkább válasszuk a legfelső szintű domén nevet, hiszen a másodszintű tartománynevek a generikus .net domén bejegyzésének többszörösébe is kerülhetnek.
 • Nemzetköziség: Köszönhetően a nemzetköziesített domén neveknek (Internationalized domain names-IDNs) a .net végződések mintegy 350 különböző nyelven regisztrálhatóak. A tartománynevek választásánál lehetőség van az új ASCII karakterek használatára. Sőt, a Verisgin az ICANN új legfelső szintű generikus domén programjában (gTLD program) három új nyelv használatát is kezdeményezte a .net végződés esetében, amely között az egyszerűsített kínai nyelv is megtalálható.
 • Közösségi jelenlét: Ahogyan a közösségi média népszerűsége növekszik, úgy válnak az ilyen platformokon is egyre kedveltebbé a .net domének. Jelenleg már több, mint 6500 olyan .net végződésű weboldalt találhatunk, amely saját Facebook oldallal rendelkezik. Figyelembe véve , hogy az előző évben az ilyen közösségi oldalak száma csak ötezer körüli volt, ezen eredmény alig egyetlen év alatt 23 százalékos növekedést jelent.

Mit érdemes tudni a .net domén bejegyzésével kapcsolatosan?

Napjainkban a .net tartománynévvel valamennyi országban élő magánszemély és vállalkozás számára lehetséges regisztrálni. Ezzel kapcsolatosan mindössze annyi a feltétel, hogy legalább 1 éves időtartamra kell szerződést kötnünk a domén szolgáltatóval.

A domén típusa: Generikus

 • A bevezetés időpontja: 1985
 • A regisztráció díja: aktuális árak itt
 • A domén átirányítása: Ingyenes
 • Saját névszerver beállítása: Ingyenes
 • DNS fenntartás: Ingyenes
 • Értesítés e-mailben a domén név lejáratáról: Ingyenes
 • Anonim domén vásárlása: 2 500 Ft/évtől
 • A név minimális hossza: 3 karakter
 • A név maximális hossza: 63 karakter
 • A néven belüli számok: Lehetséges, ha az egész név számokból áll
 • Ékezetes domén regisztráció: Lehetséges
 • Kötőjel a tartománynéven belül: Lehetséges, de csak ha nem az első vagy utolsó karakter
 • A regisztrációhoz szükséges idő: 1 munkanap

 Forrás: http://blogs.verisigninc.com/blog/entry/15_facts_about_net_to

Minden jog fenntartva, www.xhu.hu

Oszd ezt meg barátaiddal!

További hasonló cikk
Generikus domén bejegyzés – .club domén

Oszd ezt meg barátaiddal!FacebookTwitterGoogle+Pinterest Kapcsolódó bejegyzések

Tovább
Az MVM panaszt tett a Paks II ellenes domainok ellen

A nopaks.hu és stopaks.hu domain neveket Horgas Péter igényelte, mely ellen az MVM Paks II. Zrt. panaszt nyújtott be. Az MVM arra hivatkozott, hogy az igénylő a domain alatt sértené és veszélyeztetné a jó hírét, mivel a a Paks kifejezéssel összekapcsolódik. Valamint a folyamatban lévő Paksi Atomerőmű bővítését és fejlesztését szeretné rossz színben feltüntetni, mely […]

Tovább
google-20-years
A google.com már 20 éves

A világ legnagyobb keresője és leglátogatottabb weboldala a Google.com immár 20 éves kornak örvendezhet. Pontosan 1997.09.15.-én lett beregisztrálva. Igaz, hogy a Google Inc. vállalat csak 1998 szeptemberében alakult, de a domain nevet már ez előtt sikeresen megigényelték. Ugyan hazánkban a google.hu oldalt használjuk, az sincs sokkal lemaradva, ugyanis már ez a domain név is lassacskán […]

Tovább