EnglishDeutschFrançaisRomânăMagyar
Tel.: +36 - 1 - 432 - 3232

Generikus – .org domén

Generikus domén regisztráció – .org domén A szociális domén

org-domain

Ha a .org tartománynevekről beszélünk, akkor legtöbbünknek azok a szervezetek, egyesületek, vagy éppen alapítványok fognak eszünkbe jutni, amelyek ezen a módon biztosítják maguknak a professzionális domén szolgáltatást, valamint ezen keresztül az online megjelenést. Sokan elfelejtik azonban, hogy a kis- és középvállalkozásoknak is jól jöhet egy megbízható másodlagos domén regisztráció. Különösen, hogy napjainkban egyre fontosabbá válik a cég társadalmi felelősségvállalásának marketingje, illetve az emberközeli arcának bemutatása. Erre kínál nagyszerű megoldást a .org, amely egyaránt hiteles és megbízható online megjelenést kínál a non-profit és profitorientált szervezetek részére.

A feltörekvő bronzérmes

Ahogyan a .com és a .net kiterjesztések, úgy a .org végződés is a legelső generikus domének között született. De az említett tartománynevekhez képest a .org domének elsődlegesen a non-profit célokból létrehozott vállalkozásokat, szervezeteket szolgálják ki. A nevük is ezt mutatja, hiszen a .org, az „organization” – vagyis szervezet – kifejezés rövidítését jelenti.

Történetének 25 éve során a .org hatalmas fejlődésen ment keresztül. Habár jellemző, hogy a .org kiterjesztést a .com weboldalak kiegészítéseként használják, vagyis az adott honlapok mindkét végződéssel rendelkeznek, napjainkra a .org már kinőtte az egykori „segéd domén” szerepét.

Ma a .org kiterjesztés több, mint 10 millió felhasználót tudhat magáénak, amely eredménnyel – a .com és a .net kiterjesztés után – a harmadik legnépesebb táborral rendelkezik. De valamennyi típusú tartománynevet figyelembe véve is rendszeresen az öt legjobb között találhatók a bronzérmes domének. Természetesen ez függhet attól, hogy az adott időszakban hányan regisztrálnak a tartománynevekkel, ám a .org az utóbbi években rendkívüli növekedésről tett tanúbizonyságot. Az elmúlt 6 évre visszamenőleg ugyanis közel 90 százalékkal tudta bővíteni táborát, s rendszeresen előfordul, hogy a világelső .com doménnél is nagyobb ütemű gyarapodást tud felmutatni.

Hitelesség és megbízhatóság

Ahogyan a regisztráló szervezetek, úgy a .org domén nevük is mindenkor a hitelességet és a megbízhatóságot jelentik. Az ICANN jelentése szerint többek között iskolák, egészségügyi szervezetek, kulturális intézmények, civil szervezetek, nyílt forrás kóddal rendelkező szoftverprojektek csatlakoztak a .org táborához, ám ezt a felsorolást még hosszasan folytathatnánk. Példaként elég megemlíteni a Vöröskereszt (Redcross.org), vagy a környezet és az élővilág védelmével foglalkozó WWF (WWF.org) szervezet oldalát, amelyek egyaránt hatalmas növekedésnek indultak, amint a professzionális .org domén kiterjesztés égisze alá kerültek.

Döntsön kis- és középvállalkozásként is a .org domén mellett!

Napjainkban, amikor egyre fontosabb lesz a cégek társadalmi felelősségének hangsúlyozása, a kis- és középvállalkozások sem hagyhatják figyelmen kívül a .org kiterjesztést. Ma komoly versenyelőnyhöz juthat a konkurenciával szemben az a vállalat, amely azt kommunikálja ügyfelei és üzleti partnerei számára, hogy törődik a környezet védelmével, vagy éppen azt, hogy segíteni tud a globálissá váló társadalmi problémák megoldásában. A non-profit célokra létrehozott .org domének a cég természetes választásának bizonyulhatnak, hogy kiemeljék üzletünk ezen törekvéseit. Segítségükkel modern felfogású, egyben ügyfélbarát képet mutathatunk vállalkozásunkról. Függetlenül attól, hogy mekkora céggel rendelkezünk a .org domének hatékony marketingeszköznek bizonyulhatnak a közönségkapcsolatok erősítésében, valamint a vásárlói kedv ösztönzésében. Ezzel a kiterjesztéssel pozitív benyomást kellhetünk az ügyfeleinkben, amely hosszú távon a növekvő eladási adatokban is meg fog mutatkozni.

Regisztráljon kínai vagy ékezetes betűkkel!

Természetes, hogy egy olyan világméretű domén, mint a .org széleskörű, vagyis a lehető legtöbb ország számára elérhető szolgáltatásokat nyújtson. A tartománynevek nemzetközisége jegyében az ékezetes karakterek, illetve az adott nemzetre jellemző betűkészlet széles választéka elérhető. Legutóbbi fejlesztésként, 2010 januárjától kezdve már kínai nyelven is regisztrálhatjuk a .org doméneket. De nem is kell Kínáig mennünk, ha a domén országokon átívelő „kompatibilitásáról” akarunk meggyőződni, hiszen jelenleg a magyar ábécé valamennyi karakterét is használhatjuk a domén név bejegyzése során. Igaz, hogy ennek ellenére a .org legfőbb nyelve ma is az angol, vagyis a domének többségének az angol ábécé karaktereivel is leírható nevet választanak.

Teremtsen eredményes közösségi jelenlétet!

A domén nevek regisztrálásért felelős Public Internet Registry úgy hirdeti a .org kiterjesztést, mint a „domén, amely összehozza az embereket”. Nem véletlenül, hiszen a .org végződések hatalmas segítségünkre lehetnek a közösségi jelenlétünk sikeres megteremtésében, illetve erősítésében. Jól tudjuk, hogy a közösségi oldalaknak napjainkra mekkora teret sikerült hódítaniuk a világhálón. A közösségi tevékenység pedig a nonprofit szervezetek között is fokozott, sőt a tapasztalatok szerint egy olyan vállalkozással, amely nem a nyereség céljából jött létre a felhasználók szívesebben teremtenek kapcsolatot. Legyen szó a közösségi oldallal kapcsolatos tetszésnyilvánításról vagy akár az oldalakra felkerülő tartalmak megosztásáról, ezeken az oldalakon sokkal könnyebben tudjuk aktivizálni felhasználóinkat. Még akkor is, hogyha az az adott közösségi oldalt profitorientált vállalkozásként, ám annak érdekében hozzuk létre, hogy a környezetért és a társadalomért érzett felelősségvállalásunkat kihangsúlyozzuk. Egyszóval: a .org domének használatával eredményes közösségi marketinget folytathatunk, amely akár már rövidebb távon is vállalkozásunk ismertségének és elfogadottságának növekedéséhez vezethet.

Válassza a világszerte népszerű .org domént!

Habár a generikus domének aránya világszerte csökken, azért még így is több mint a fele a regisztrációknak a .com, a .net vagy éppen a .org végződéshez köthető. Figyelemre méltó azonban, hogy a .org a szélesebb táborában való csökkenés ellenére is tudta növelni regisztrálói számát. Az adatok tanulsága szerint 2013 első felében a „szociális” domén közel 14 százalékos bővülést produkált. Különösen a feltörekvő domén piacokon figyelhető meg a .org bővülése. Például Indiában rögtön a domén debütálásakor annyian regisztráltak vele, hogy a távol-keleti ország azonnal a tíz legnagyobb .org táborral rendelkező nemzet közé juthatott.

Igaz, hogy a bejegyzések legnagyobb bázisának ma is az Egyesült Államok tekinthető, amelyhez valamennyi .org regisztráció több mint fele köthető. De népszerűek ezek a domének Európában is, így a domén piac vezető államának tekinthető Németországban is, ahol többszázezres számban találhatóak meg a .org domének. Jelenleg nagyjából a weblapok 4-5 százaléka használja a .org kiterjesztést, amely már több mint negyedszázada kínál számukra is eredményes megjelenést a világhálón.

Pár tudnivaló a .net domén regisztrációval kapcsolatosan:

Oszd ezt meg barátaiddal!

További hasonló cikk
Generikus domén bejegyzés – .club domén

Oszd ezt meg barátaiddal!FacebookTwitterGoogle+Pinterest Kapcsolódó bejegyzések

Tovább
Az MVM panaszt tett a Paks II ellenes domainok ellen

A nopaks.hu és stopaks.hu domain neveket Horgas Péter igényelte, mely ellen az MVM Paks II. Zrt. panaszt nyújtott be. Az MVM arra hivatkozott, hogy az igénylő a domain alatt sértené és veszélyeztetné a jó hírét, mivel a a Paks kifejezéssel összekapcsolódik. Valamint a folyamatban lévő Paksi Atomerőmű bővítését és fejlesztését szeretné rossz színben feltüntetni, mely […]

Tovább
google-20-years
A google.com már 20 éves

A világ legnagyobb keresője és leglátogatottabb weboldala a Google.com immár 20 éves kornak örvendezhet. Pontosan 1997.09.15.-én lett beregisztrálva. Igaz, hogy a Google Inc. vállalat csak 1998 szeptemberében alakult, de a domain nevet már ez előtt sikeresen megigényelték. Ugyan hazánkban a google.hu oldalt használjuk, az sincs sokkal lemaradva, ugyanis már ez a domain név is lassacskán […]

Tovább